Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výchova dětí aneb odložme dítě do "skladovacích prostor" - II.

Je rozumné posílat své děti do školy, když jim ani ředitel nemůže dát facku v případě naprosto nevhodného chování? Je vhodné využívat tyto státní instituce, které deformují morálku dítěte a legitimují jejich naprosto nevhodné chování? Pojďme se krátce zamyslet nad významem školy a jejího vlivu na naše děti...

"Chceme, aby takto dopadly i naše diti?"Milan Studnicka Děti, které chodí do školy a tráví většinu času se svými vrstevníky, mluví častokrát vulgárně a oponují dospělým jen proto, aby si vydobyly svou pozici ve skupině. Děti, dříve zvídavé, se přestávají zajímat o učení, postupně jsou apatické k jakýmkoli formám vzdělávání. Navíc i ony vnímají nesmyslné chování dospělých, jejich hon za penězi a kariérou… Dospělí lidé tak nevědomky sami dělají vše proto, aby byly děti v opozici vůči nim. Nevěnují jim dostatek svého času, komunikace se častokrát omezuje pouze na povely a zákazy, které musejí děti dodržovat i s vědomím, že je sami dospělí intenzivně porušují.

Děti pak ve školách demonstrují svůj podvědomý odpor k dospělým, přesto je napodobují více, než jsou schopny si samy uvědomit. A v tomto prostředí se chce po učitelích, aby své žáky něco naučili, přitom jim byly legislativně sebrány téměř všechny pravomoci potřebné k tomu, aby mohli tyto děti určitým způsobem usměrňovat.

A jak to nakonec dopadne? Většina dětí má nízké vědomosti, zato dostatečné „sebevědomí“ v partě, zkušenosti s cigaretami, alkoholem a drogami. Děti nedovedou klidně a jistě prezentovat své názory, stydí se veřejně smysluplně projevit, zato dokáží energicky a vulgárně oponovat rodičům a negovat jakoukoli situaci. Najdou se i výjimky, ale těch je bohužel velice málo a většinou jsou navíc ostatními vyčleněny z kolektivu. Děti nemají zájem o lidské přirozené hodnoty, ale zajímají se o věci – počítače, mobily, přehrávače MP3, značkové oblečení…

Chování dětí je pak odrazem celé naší společnosti, která je systematiky a každodenně prezentována v médiích. A je jedno, jestli si pustí člověk zprávy, film nebo seriál. Téměř vždy vidíme fyzické nebo psychické násilí, honbu za majetkem, podvody a lidské neštěstí.

Děti jsou ve školách automaticky „sešrotovány“ socializačním procesem, ve kterém nejsou výjimky příliš tolerovány. Téměř každé dítě, které je jiné než ostatní, sklízí posměšky, urážky a výsměch. Pokud dítě ve škole něco iniciativně řekne a řekne to špatně, skupina ostatních „neodpouští“. Okamžitě se dostaví skupinový smích a z toho plynoucí nepříjemné pocity. Jestli dítě něčemu nerozumí a chce se zeptat, znovu přichází podobné reakce. Bohužel žáci, kteří učitelům veřejně odmlouvají a neustále se staví do opozice, jsou skupinou tolerováni a bráni jako přirození vůdci. Přirozeně zvídavé děti tak postupně ztrácí zájem o jakékoli vzdělání, jelikož jsou skupinou brány jako jiné. Pokud navíc veřejně projeví nesouhlas s alkoholem, kouřením, drogami atd. jsou vyčleněny na okraj této dominantní skupiny a ještě více se uzavírají samy do sebe.

Proto si kladu otázku. Proč drtivá většina rodičů stále věří tomu, že je škola v současném podání nejlepší možnou variantou, kterou se jejich děti dostanou ke vzdělání? Nebude to tím, že sami dělají vše proto, aby svou rodinu zabezpečili a nezbývá jim pak čas přemýšlet i nad těmito věcmi? Nebude to také tím, že je daleko větší společenský tlak na rodiče, kteří se vymykají obecnému dogmatu školní docházky? Nebude to tím, že se i dospělí chovají stejně jako děti, jelikož každou výjimku častokrát náležitě kritizují, místo aby se nad ní hluboce zamysleli??? Věřím, že každý z vás, kdo čte tento článek, své vlastní odpovědi nalezne…


Autor: Milan Studnička | středa 11.6.2008 10:42 | karma článku: 17,61 | přečteno: 1885x
  • Další články autora

Milan Studnička

Jsme lepší než neandrtálci??? Myslím, že ne...

Zkusme se zasnít a představme si život člověka před mnoha tisíci lety. Člověk začínal své putování po tomto světě v panenské přírodě, ve které se společně bránil predátorům. Naši předkové žili ve společenstvích, ve kterých se děti přirozeně učily od dospělých členů této skupiny. Během svého učení se neustále setkávaly se všemi věkovými kategoriemi, počet dospělých vždy převládal nad počtem mladších jedinců...

28.2.2009 v 22:56 | Karma: 15,84 | Přečteno: 1490x | Diskuse| Ostatní

Milan Studnička

Lze ve smrti nalézt smysl nesmyslného života?

Napadlo mě zase jednou rozčeřit průzračné vody svého blogu a napsat zamyšlení nad tím, jaký je smysl našeho života a jaký je význam smrti. Otevřeme na chvíli oči a dívejme se kolem sebe. Politici řeší radary, poplatky a úplatky, přitom se ještě stačí vzájemně pomlouvat a veřejně se dohadovat. Guerilloví rebelové zajímají rukojmí, jimž berou svobodu proto, aby zajistili svobodu pro sebe a další „prosté“ lidi. Obchodní společnosti drancují Zemi ve jménu trhu a ekonomie, přitom zajišťují obživu a jistotu pro spousty zaměstnanců. Jedni teroristi odpalují nálože na vlastních tělech, aby zastrašili jiné teroristy, kteří vojensky okupují jejich zem. Bohaté státy používají obilí jako biomasu pro pohon aut, v jiných státech umírají děti hlady po tisících. A takto bychom mohli pokračovat snad donekonečna.

14.7.2008 v 10:26 | Karma: 18,00 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Ostatní

Milan Studnička

Kritika, kritika a zase ta kritika

Rád se dívám kolem sebe a zjišťuji, že naprostá většina „úspěšných“ politiků má svou kariéru postavenou na tvrdé kritice druhých. Sleduji, že „úspěšní“ novináři velmi často kritizují vše, co vidí a slyší. A bohužel obdobné je to i mezi bloggery. Každý zde může vidět, že většina „úspěšných“ článků je více či méně silně kritická. Soudy druhých, svalování viny nebo kritika závažných rozhodnutí toho či onoho vynáší nejednoho autora na výsluní.

1.7.2008 v 14:14 | Karma: 11,92 | Přečteno: 1811x | Diskuse| Ostatní

Milan Studnička

„Rozhodně nemáš pravdu, protože ji mám já!“

Myslím, že bychom se mohli shodnout na tom, že je na světě spousta pravd, polopravd, mýtů, bájí, pověstí, stejně jako cílených lží nebo zatajovaných skutečností. Jenže pak se ale nemůžeme vůbec divit, že lidé kolikrát nevědí, co mají dělat, čemu mají věřit nebo na koho se spolehnout. A proto si v této chaotické době myslí, že mají pravdu, aniž by s jistotou věděli, co to pravda ve skutečnosti je.

27.6.2008 v 12:38 | Karma: 15,16 | Přečteno: 2096x | Diskuse| Ostatní

Milan Studnička

Chápeme my i naši politici, co je to moudrost?

Říká se, že se chytrý člověk poučí ze svých vlastních chyb, kdežto moudrý člověk se poučí i z chyb těch ostatních. Jaká bude naše budoucnost proto logicky vychází z toho, jak dobře chápeme naši minulost i současnost. Co tedy o sobě můžeme říci?

16.6.2008 v 14:08 | Karma: 12,45 | Přečteno: 1275x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1754x
Jsem člověk, kterého zajímá svět v nás a kolem nás, vnitřní sebepoznání, vztahy mezi muži a ženami...

Nejsem zastánce žádné ideologie ani náboženského vyznání. Jsou pouze obyčejný ČLOVĚK, hledající cestu k tomu, jak by mohli civilizovaní lidé přirozeně žít v harmonii s přírodou.

Seznam rubrik