Lidská civilizace - blahobyt jednoho, chudoba tisíců jiných!

12. 06. 2008 10:22:02
Přemýšleli jste nad tím, kdo zaplatí pohádkové platy špičkových sportovců? Kdo zaplatí astronomické odměny členů představenstva ČEZu nebo náklady na prezidentskou kancelář? Potřebuje vůbec náš prezident půl miliardy Kč ročně na svou činnost? Není to trochu moc?

foto: Milan Studnieka

Každý z nás má jiný způsob obživy a každý má jinou životní úroveň. A podle životní úrovně také často řadíme sebe a ostatní do nějakého pomyslného žebříčku úspěšnosti a důležitosti. Politik se může vidět jako ten nejdůležitější, protože rozhoduje o životech ostatních, sportovec či umělec může být pyšný na to, že v dnešním světě plném starostí přináší ostatním zábavu, policista zase na to, že hlídá klid a pořádek. Žena v domácnosti se může cítit nedoceněna za tvrdou práci, kterou podporuje svou rodinu, stejně jako nezaměstnaný, který desítky let pracoval v jednom podniku jako specialista a teď je ponižován tím, že musí prosit o sociální dávky. Obchodníci mohou být namyšlení, protože dělají práci, na kterou by si většina lidí netroufala.

Proč si spousta lidí myslí, že zrovna ten jejich osud je ten nejtěžší? Proč mnoho z nás považuje svou práci za tu nejdůležitější? Copak není majitel firmy závislý na nezaměstnaných, protože jinak by musel své zaměstnance více platit, protože kdyby odešli, neměl by za ně náhradu? Zrovna tak je závislý na každém svém zaměstnanci, protože nebýt jeho, těžko by si mohl užívat svých zisků. Copak není policista závislý na ostatních, kteří jej živí svými daněmi? Copak není umělec závislý na tom, kdo si koupí lístek do divadla či do kina na představení nebo film, v němž hraje? Ať už je naším zdrojem obživy cokoliv, ničeho bychom nedosáhli bez ostatních.

Všichni jsme závislí na všech. Naše pohodlí je vykoupeno těžkým strádáním jiných, kteří často žijí na jiném konci světa. Těžko si při naší honbě za pohodlím uvědomujeme, že existují lidé, kteří umírají ve válkách. Ve válkách, kde válečná kořist a změna tamního režimu sice často napomáhá k našemu pohodlí, ale k chudobě těch druhých. Těžko si uvědomujeme, že jsou na světě miliony lidí, kteří umírají hlady nebo na nemoci, které zde vyléčí každý druhý doktor. Tito lidé se v ničem neliší od nás, stejně jako my milují své rodiny, stejně jako my touží po normálním klidném životě. Na rozdíl od ale nás mají minimální možnosti se svým životem něco udělat.

Přesto nám tito lidé mohou dát mnohem víc, než my jim. Mohou nám nastavit zrcadlo našich duší a ukázat nám, v jakém kontrastu jsou naše „strasti“ s životem těch „druhých“. Jak podstatná je při pohledu do tohoto zrcadla skutečnost, jaká profese je důležitější a kdo má více peněz? Jakou váhu má to, jestli poletíme na dovolenou do Řecka nebo Thajska, jestli budeme mít jednu nebo dvě koupelny? Jak podstatné je, jaké a za kolik koupíme svým blízkým vánoční dárky a v jakém autě jezdíme? Jedni utrácejí za šaty s diamanty, a tisíce dětí umírají hlady. Nezdá se vám, že na tomto světě není něco v pořádku?

Není ten pravý čas na to uvědomit si, co dělá člověka člověkem? Je snad v historii jediný důkaz o tom, že by bohatství a honba za ním udělala společnost šťastnou? Kdy si lidé konečně uvědomí, že tato Země a její „dary“ jsou zde pro vše živé – pro lidi, pro zvířata i pro rostliny. Jak můžeme být tak domýšliví, že si přivlastňujeme něco, co nám vůbec nepatří? Jak můžeme být tak hloupí, když kvůli ziskům pár jedinců likvidujeme přirozené prostředí všeho živého?

V čem to asi bude, že když jedni bohatnou, ostatní musejí chudnout? Proč musí platit pravidlo, že blahobyt jednoho znamená strádání stovek jiných? Copak lidé nedokáží počítat a nevidí, že celá společnost „jede na dluh“, aby pár vyvolených mohlo používat svá soukromá letadla a lobbovat za privatizaci státního majetku?

Ze všech stran jsme informačně „masírování“, že toto je ta naše svoboda, po které jsme 40 let prahli a že konečně všichni mají stejné šance. Položme si ale otázku: „Mají skutečně všichni stejné šance?“ Má romské dítě stejné šance jako dítě bývalé ministryně školství? Má dítě nevzdělaného pomocného dělníka stejné šance jako dítě ministerského předsedy? Mohou snad děti za omyly a nepochopení svých rodičů? A proto se ptám.

Přemýšleli jste nad tím, co by této společnosti pomohlo???

Autor: Milan Studnička | čtvrtek 12.6.2008 10:22 | karma článku: 22.33 | přečteno: 2110x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.95 | Přečteno: 310 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 36 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 503 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1754
Jsem člověk, kterého zajímá svět v nás a kolem nás, vnitřní sebepoznání, vztahy mezi muži a ženami... Nejsem zastánce žádné ideologie ani náboženského vyznání. Jsou pouze obyčejný ČLOVĚK, hledající cestu k tomu, jak by mohli civilizovaní lidé přirozeně žít v harmonii s přírodou.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...