Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Názor naivního …isty aneb překopejme kapitalismus!!!

Někdo si možná myslí, že je současná ideologie parlamentní demokracie vrcholem civilizačního snažení. Někdo naopak cítí, že i tato doba má své „mouchy“ a někdy v budoucnu možná přijde jiná – lepší?! Jedni o mě mohou tvrdit, že jsem naivní komunista, druzí mě vnímají jako snílka, třetí možná jako nesvéprávného blázna…? Kdo ví.

ilustracni fotoMilan Studnicka Otrokářství, feudalismus, socialismus nebo současný kapitalismus nedávaly a nedávají lidem svobodu. Proto je logické, že se mi nelíbí, a nejsem zastánce ani jednoho …ismu. Může to vypadat, že jsem skutečně naivní člověk, ale řekněme si, nejsme na tom všichni náhodou stejně? Nejsme snad naivní všichni, když chodíme k volbám a volíme toho či onoho s vírou, že bude lépe? Kdo tedy o sobě může říci, že není naivní?

Je s podivem, že i když lidé neznají řešení svobodné civilizace bez násilí, válek se zachováním veškeré přírody a jejich zdrojů, přesto jsou schopni osočovat, odsuzovat nebo kritizovat ty, kteří na současné problémy poukazují a řešení hledají. Navzájem si dáváme nálepky modrých ptáků, „komančů“, sektářů, naivistů, manipulátorů, lhářů, utopistů, demagogů, snílků nebo fanatiků…

Jenže nejsme právě my všichni, co kritizujeme a řešení neznáme, těmi největšími snílky a fanatiky, když fanaticky spoléháme na politiky, že zachrání tuto planetu a vymyslí princip civilizace bez násilí a válek? Kde je tedy naivita? Kdo je ten naivní a kdo si vůbec přizná, že je naivní?

Dokáže si někdo vůbec uvědomit, že sám ničemu nerozumí, jen kritizuje a nálepkuje ty druhé? Nebo je snad někdo, kdo by dokázal změnit historický koloběh násilí - na koloběh přirozený, s funkční a bezproblémovou civilizací s harmonickým vztahem k přírodě? Pakliže nikdo takový není, tak proč se navzájem osočovat a nálepkovat? Nebude lepší upřímně a v klidu diskutovat a hledat řešení?

Když se rozhlédnu kolem sebe, vidím problém vedle problému, trápení vedle trápení. Proto stále hledám a hledat budu. Nejsem věřící a přesto jsem mnohokrát přečetl bibli i korán. Nejsem komunista a přesto jsem četl Marxům kapitál. Nejsem buddhista a přesto jsem četl Dalajlámovy spisy i Buddhovo učení. Nejsem ani hinduista a přesto jsem studoval Gándhího život i jeho názory. Jsem proti válkám, přesto jsem četl knihy o Egyptě, o starém Řecku I Římě a o jejich vojenských strategiích. Četl jsem strategie Němců i Američanů za druhé světové války, zajímal jsem se o Babylonskou kulturu i čínskou filozofii. Nesouhlasím se současným ekonomickým systémem, přesto jsem četl Kötlerovy knihy o Marketingu, Carnegieho nebo Ziglarovy knihy o komunikaci, četl jsem knihy o Tradingu, Kyiosakiho knihy o finančních tocích. Nejsem doktor, přesto jsem studoval anatomii, fyziologii, biochemii nebo psychologii a sociologii. Nejsem filozof, přesto jsem četl názory Sokrata, Aristotela, Kanta nebo Spinozy... A k tomu pár desítek historických i současných románů. Říkám si:


„Člověk, který nečte, je na tom stejně jako ten, kdo neumí číst.
A člověk který nehledá, ten nediskutuje,
ale jen prosazuje svou vlastní pravdu.“

Pokud by vám někdo položil otázku, co si rychle představíte, když se řekne pojem DISKRIMINACE? Drtivá většina lidí zřejmě řekne: „ŽENY“. Ano, ženy jsou skutečně diskriminovány. Ale položme si otázku, jsou opravdu diskriminovány jenom ženy? Copak nejsou diskriminováni ÚPLNĚ VŠICHNI?!!

Nejsou snad diskriminování učitelé, kteří mají vysoké školy stejně jako politici nebo manažeři, a přesto s jejich platy sotva uživí rodinu? Nejsou snad diskriminováni muži v soudních přích o své děti? Nejsou snad diskriminovaní důchodci nebo mladé rodiny, když nemají šanci žit plnohodnotný život v důsledku nedostatku financí? A nejsou tak náhodou diskriminovány i děti, které si své rodiče nemohou vybrat, a proto budou mít jen takové možnosti, jaké jim v podobě jejich rodičů vylosovala matička Příroda? Ale pojďme ještě dále. Nejsou snad náhodou diskriminovány státy tzv. třetího světa, když jsou drancovány západními společnostmi? Nejsou diskriminovány i svou zeměpisnou polohou, když zrovna na ně působí největší dopady globálního oteplování? viz. článek Idnes 11.6.2008 A není snad diskriminovaná příroda, zvířata i rostliny, když je člověk stále a stále likviduje ve jménu civilizace a pokroku?

Dokud lidé nevyřeší celek, nikdy nevyřeší ani dílčí problémy. Jakýkoli civilizační zákon totiž jednomu pomůže, druhému ublíží. Proto dokud nebudou takové zákony, které by pomohly všem, vždy se najde někdo, kdo bude určitým způsobem diskriminován.

Jenže jak tyto zákony najít? To by mělo být téma do diskuze! Nebylo by skutečně lepší, začít s konkrétními návrhy, místo aby se kritizoval ten, kdo poukazuje na naprosto zjevné problémy a fakta? Pojďme se společně zamyslet a přestat se v komentářích konečně napadat a osočovat! Kritizuje se totiž snadno – ale dát nějaký logický a funkční návrh, to už tak lehké není! A proto, zkuste navrhnout změny, které by této civilizaci pomohly! Pojďte se podílet na projektu, který může být základem a východiskem pro další generace!

Pro otrokáře bylo utopií, aby měli otroci své vlastní bydlení – a přesto se tak po čase stalo. Pro feudály bylo utopií, aby měli nevolníci volební práva – a přesto se tak stalo. Pro kapitalisty je zatím utopií…

…vytvořit společnost bez násilí a válek. Vytvořit společnost, která nebude drancovat přírodu a bude s ní žít v harmonii. Vytvořit ekonomický systém, který bude postaven na úbytku obyvatel a ne na jejím přírůstku… Nápadů máme v našem malém týmu velice hodně a budu o nich psát, abyste měli představu, o čem to vůbec mluvím, ale najde se někdo, kdo by chtěl v tomto snažení pomoci???

Aby mohl tým vytvořit dokonalý projekt, chybí nám ještě archeolog, historik, ekonom, přírodovědec, odborník na genetiku, psycholog, technik a projektant – kteří budou ochotni ZDARMA věnovat svůj čas myšlence, která nepomůže nám, ale hlavně našim potomkům. Sháním lidi, kteří si nebudou prosazovat svou pravdu, kteří nebudou kritizovat a odsuzovat a budou otevření k novým myšlenkám. Sháním lidi, kteří budou společně diskutovat a hledat cestu, jak tuto šílenou civilizaci posunout o mílový krok dál… Když už na to nemají čas pro svůj neustálý boj o pozice naši politici, musí to udělat někdo za ně!

Pokud chcete tento článek kritizovat, v diskuzi máte prostor vylít si své srdíčko a zanadávat na snílka, který chce lepší svět. Pokud chcete spolupracovat, na internetu si můj kontakt jistě najdete…


Autor: Milan Studnička | sobota 14.6.2008 8:14 | karma článku: 13,97 | přečteno: 1472x
  • Další články autora

Milan Studnička

Jsme lepší než neandrtálci??? Myslím, že ne...

Zkusme se zasnít a představme si život člověka před mnoha tisíci lety. Člověk začínal své putování po tomto světě v panenské přírodě, ve které se společně bránil predátorům. Naši předkové žili ve společenstvích, ve kterých se děti přirozeně učily od dospělých členů této skupiny. Během svého učení se neustále setkávaly se všemi věkovými kategoriemi, počet dospělých vždy převládal nad počtem mladších jedinců...

28.2.2009 v 22:56 | Karma: 15,84 | Přečteno: 1490x | Diskuse| Ostatní

Milan Studnička

Lze ve smrti nalézt smysl nesmyslného života?

Napadlo mě zase jednou rozčeřit průzračné vody svého blogu a napsat zamyšlení nad tím, jaký je smysl našeho života a jaký je význam smrti. Otevřeme na chvíli oči a dívejme se kolem sebe. Politici řeší radary, poplatky a úplatky, přitom se ještě stačí vzájemně pomlouvat a veřejně se dohadovat. Guerilloví rebelové zajímají rukojmí, jimž berou svobodu proto, aby zajistili svobodu pro sebe a další „prosté“ lidi. Obchodní společnosti drancují Zemi ve jménu trhu a ekonomie, přitom zajišťují obživu a jistotu pro spousty zaměstnanců. Jedni teroristi odpalují nálože na vlastních tělech, aby zastrašili jiné teroristy, kteří vojensky okupují jejich zem. Bohaté státy používají obilí jako biomasu pro pohon aut, v jiných státech umírají děti hlady po tisících. A takto bychom mohli pokračovat snad donekonečna.

14.7.2008 v 10:26 | Karma: 18,00 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Ostatní

Milan Studnička

Kritika, kritika a zase ta kritika

Rád se dívám kolem sebe a zjišťuji, že naprostá většina „úspěšných“ politiků má svou kariéru postavenou na tvrdé kritice druhých. Sleduji, že „úspěšní“ novináři velmi často kritizují vše, co vidí a slyší. A bohužel obdobné je to i mezi bloggery. Každý zde může vidět, že většina „úspěšných“ článků je více či méně silně kritická. Soudy druhých, svalování viny nebo kritika závažných rozhodnutí toho či onoho vynáší nejednoho autora na výsluní.

1.7.2008 v 14:14 | Karma: 11,92 | Přečteno: 1810x | Diskuse| Ostatní

Milan Studnička

„Rozhodně nemáš pravdu, protože ji mám já!“

Myslím, že bychom se mohli shodnout na tom, že je na světě spousta pravd, polopravd, mýtů, bájí, pověstí, stejně jako cílených lží nebo zatajovaných skutečností. Jenže pak se ale nemůžeme vůbec divit, že lidé kolikrát nevědí, co mají dělat, čemu mají věřit nebo na koho se spolehnout. A proto si v této chaotické době myslí, že mají pravdu, aniž by s jistotou věděli, co to pravda ve skutečnosti je.

27.6.2008 v 12:38 | Karma: 15,16 | Přečteno: 2096x | Diskuse| Ostatní

Milan Studnička

Chápeme my i naši politici, co je to moudrost?

Říká se, že se chytrý člověk poučí ze svých vlastních chyb, kdežto moudrý člověk se poučí i z chyb těch ostatních. Jaká bude naše budoucnost proto logicky vychází z toho, jak dobře chápeme naši minulost i současnost. Co tedy o sobě můžeme říci?

16.6.2008 v 14:08 | Karma: 12,45 | Přečteno: 1275x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1754x
Jsem člověk, kterého zajímá svět v nás a kolem nás, vnitřní sebepoznání, vztahy mezi muži a ženami...

Nejsem zastánce žádné ideologie ani náboženského vyznání. Jsou pouze obyčejný ČLOVĚK, hledající cestu k tomu, jak by mohli civilizovaní lidé přirozeně žít v harmonii s přírodou.

Seznam rubrik